Повече от 60 млн. заразени с коронавирус (COVID-19) са регистрирани в Европа от началото на пандемията, което е около 30% от всички регистрирани заразени в света. Това показват данните на Световната здравна организация (СЗО), информира ДПА.

Европейският регионален офис на СЗО призова за по-големи усилия за постигане на по-бърз и по-справедлив напредък във ваксинирането на хората срещу COVID-19, като отбелязва голямото различие между някои страни.

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

COVID-19 в Европа: Да запретваме отново ръкави

С вариант Делта на континента сега е моментът да действаме, ако искаме да се справим със следващата вълна

Въпреки че процентът на ваксинираните в Европа е сред най-високите в света, регионалният директор на СЗО за извънредните ситуации Дорит Ницан отбеляза, че много хора, които са в приоритетни групи - като възрастни хора и здравни работници - все още не са получили ваксина.

В Европа има повече от 1,2 млн. починали от/с COVID-19. В световен мащаб броят на починалите е 4,2 млн. души до момента според статистиката на СЗО.

СЗО брои общо повече от 50 страни като част от европейския регион, включително Русия, Украйна, Турция и др.

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

Европа преминава от зелено към оранжево за Covid

СЗО и ECDC препоръчват пълна ваксинация и мерки за да не се стига до ограничения в обществото

Здравният орган на ЕС ECDC досега е регистрирал около 34,4 млн. заразени и повече от 740 000 починали за 27-те страни членки на ЕС и техните страни партньори - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са свързани в Европейското икономическо пространство.

Дори в рамките на ЕС има различия в приема на ваксини, като страни като България и Румъния изостават много от другите страни членки.