Световната здравна организация (СЗО) обяви, че светът трябва да направи повече, за да се подготви за възможна пандемия от новия коронавирус (COVID-19).

СЗО уточни, че е твърде рано заразата да бъде наречена пандемия, но страните трябва да бъдат "във фаза на готовност".

Пандемия е, когато инфекциозно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много части на света.

Изпращат лекари по границата срещу навлизането на коронавирус

Изпращат лекари по границата срещу навлизането на коронавирус

Сформират щаб за мерки по граничните пунктове

Все повече случаи на заразени с коронавируса се появяват, като огнищата в Южна Корея, Италия и Иран предизвикват безпокойство.

Повечето инфекции обаче са в Китай, откъдето тръгна вируса, като там около 77 000 души са заболели, а близо 2 600 души починаха. Броят на новите случаи там вече намалява.

Повече от 1 200 заразени са потвърдени в около 30 други страни и има повече от 20 смъртни случая. Италия съобщи за още четирима починали днес, като общият им брой става седем души.

Световните фондови пазари отбелязаха рязък спад поради опасенията за икономическо въздействие на вируса.

Седем са вече жертвите на коронавируса в Италия

Седем са вече жертвите на коронавируса в Италия

Става въпрос за 80-годишен мъж

Китай обяви, че ще отложи ежегодното заседание на Националния народен конгрес през следващия месец, за да "продължи усилията" срещу коронавируса.

Националният народен конгрес, който одобрява решенията, взети от Китайската комунистическа партия, е заседавал всяка година от 1978 г. насам.

Делът на заразените хора, които умират от COVID-19, е между 1 и 2 процента, въпреки че СЗО предупреждава, че смъртността все още не е известна.

Китай създал ваксина срещу коронавируса

Китай създал ваксина срещу коронавируса

Нуждае се обаче от допълнителни изпитания

Днес Ирак, Афганистан, Кувейт, Оман и Бахрейн съобщиха за първи заразени, като всички те са хора, които са дошли от Иран. Властите в Бахрейн заявиха, че пациентът, заразен там, е шофьор на училищен автобус, като в резултат на това няколко училища са били затворени.

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус изтъкна по време на пресконференция, че броят на новите заразени през последните дни в Иран, Италия и Южна Корея е "дълбоко притеснителен", но все още не става въпрос за пандемия.

"За момента не сме свидетели на неограничено разпространение на този вирус в световен мащаб и не сме свидетели на тежко заболяване или смъртни случаи в големи мащаби", увери той и допълни: "Този вирус има ли пандемичен потенциал? Абсолютно, той има такъв потенциал. Там ли сме вече? Според нашата оценка все още не."

Коронавирус: Не мутира, средната възраст на заболелите е 51 г., смъртността е 3-4%

Коронавирус: Не мутира, средната възраст на заболелите е 51 г., смъртността е 3-4%

От СЗО потвърдиха за 80% спад на случаите в континентален Китай