Течове от газопроводите "Северен поток" са освободили около 70 000 тона мощен парников газ метан - по-малко от предполагаемото. Това казаха разследващи в сряда, цитирани от АФП.

След това миналата седмица бяха забелязани огромни газови стълбове в Балтийско море над тръбопроводите, което според НАТО изглежда като акт на саботаж.

Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени

Русия: Газопроводите Северен поток 1 и 2 могат да бъдат поправени

Това обаче ще стане бавно и ще струва скъпо

Учените изразиха загриженост относно въздействието на течовете върху климата и околната среда, които до голяма степен спряха, но подчертаха, че количествата метан са малка част от глобалните емисии.

С най-новите резултати от проучванията, изтичането вече не изглежда като екокатастрофа. 

С ветровете изпаренията първо се издигнаха към южна Швеция, след това се обърнаха на запад, където бяха засечени да преминават над части от Норвегия и Обединеното кралство.

По-късно струите метан бяха слабо регистрирани в края на западна Франция в Бретан.

Една теория би била, че може да е имало по-малко газ в тръбите, отколкото се смяташе преди, каза той, или че повече от очакваното е било разтворено в морската вода, което е нормално при по-малко мощни течове на газови тръби.

Отчитанията показаха, че емисиите са достигнали своя пик на 27 септември и след това са започнали да намаляват, с по-слаб скок на 1 октомври.

Всичките четири изтичания са били край датския остров Борнхолм, два от които са разположени в близката изключителна икономическа зона на Швеция, а другите два в датската.

Шведската брегова охрана заяви в понеделник, че вече не може да наблюдава газ, излъчван от изтичането на тръбопровода "Северен поток 1", но по-малък теч все още може да се види над "Северен поток 2".

Спрян е течът на газ от "Северен поток 2"

Спрян е течът на газ от "Северен поток 2"

Налягането изглежда се е стабилизирало, което показва, че газът вече не изтича от тръбопровода

Припомняме, че доставките по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекъснати миналия месец, като според Москва това е е акт на "международен тероризъм".

Руският президент Владимир Путин вече обвини Съединените щати и техните съюзници за причиняването на взривовете, увредили тръбопроводите - обвинения, които Вашингтон отхвърли.

Москва многократно е подчертавала, че САЩ ще спечелят от повредите на "Северен поток" 1 и 2. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че след аварията на газопровода Вашингтон може да увеличи цените и продажбите на втечнен природен газ (LNG).

Руското посолство в САЩ съобщи, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в района, където бяха повредени тръбопроводите на "Северен поток".

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.