Съд във Виена в четвъртък издаде дълги присъди, включително доживотен затвор, на четирима от шестима мъже, обвинени в подпомагане на джихадист за смъртоносно нападение на 2 ноември 2020 г., предава Ройтерс.

20-годишният нападател, който беше застрелян от полицията минути след откриването на стрелба, уби четирима души на 2 ноември 2020 г., стреляйки безразборно, докато хора седяха на терасите на барове и ресторанти в центъра на Виена. Повече от 20 души бяха ранени при терористичното нападение.

Полицията тогава заяви, че стрелецът Куйтим Фейзулай, който е с австрийско и северномакедонско гражданство, е извършил нападението сам. Шестимата обвиняеми са обвинени, че са предоставили помощ преди атаката. Те отричат да са били запознати с намеренията на Фейзулай.

Съдът осъди двама от шестимата, включително мъжа, който е продал на Фейзулай автомата, използван при нападението, и боеприпаси, на доживотен затвор за съучастие в убийство.

Други двама получиха присъди от 20 и 19 години, се казва в изявление на съда. Останалите двама бяха признати за виновни като членове на терористична организация, но оправдани за съучастие в убийство и осъдени на две години затвор условно.

От шестимата мъже на възраст от 22 до 32 години петима са осъдени за членство в терористична организация. Само обвиняемият, идентифициран като 32-годишния Адам М, който е продал автомата, не е част от нея.

Вторият обвиняем, осъден на доживотен затвор, е 28-годишният Хейдаятолах З., който е живял с нападателя седмици преди атаката. Установено е, че той е насърчил Фейзулай и е помогнал за подготовката на оръжия и боеприпаси - следи от неговата ДНК са открити по тях.

Двамата, на които бяха дадени по-малки присъди - Ариянит Ф., 22-годишен косовар, който откарал нападателя в Словакия при неуспешен опит да купи муниции.

Двамата подсъдими с най-леки присъди приеха решението, каза съдът. От останалите четирима трима планират да обжалват, а другият го обмисля, добавиха.

Какво е известно до момента за терора във Виена?

Какво е известно до момента за терора във Виена?

Полицията съобщи, че трима души са загинали