Токсичният разлив в Унгария, причинил смъртта на четирима души, достигна до река Дунав, като има опасност да замърси плавателния канал на реката. 

Това съобщи представител на властите.

Възстановяването на опустошените от токсичната кал селища в Западна Унгария може да отнеме една година, заяви вчера унгарският министър на околната среда Золтан Илеш.

Пробите, взети от мястото, където река Рааб се влива с Дунав, показват алкалност, малко над нормата, между 8,96 и 9,07%, спрямо установената норма от 8%. За хората от поречието на Дунав разливът припомни трагедията с изтичането на цианиди в Бая Маре, Румъния през януари 2000 г.

Припомняме, в понеделник резервоар на завод за производство на алуминий експлодира по неизвестна причина, предизвиквайки разливането на около 1,1 милиона куб. м. отровна червена кал, примесена с вода, която заля седем околни селища.

Четирима души загинаха, а 123 бяха ранени.

Днес ще бъдат готови резултатите от биохимичния анализ на трите водни проби от българския участък на река Дунав след екокатастрофата в Унгария от онзи ден.

Според мнението на специалисти от екоинспекцията в Монтана, както и на областния управител на Монтана, до замърсяване на Дунав в българския участък с тежки метали и отровни вещества няма да се стигне.