Най-малко 168 случая на кръвни съсиреци при пациенти, на които е била поставена ваксината "Астра Зенека" срещу коронавируса, са установени във Великобритания. Това предаде РФИ.

Медията се позовава на данни от Регулаторна агенция по лекарства и здравните продукти на Острова. Съсиреци са установени при 93 жени и 75 мъже.

Великобритания разширява проучването за смесването на ваксини

Великобритания разширява проучването за смесването на ваксини

Ще бъдат проучени страничните реакции и отговорът на имунната система

Те са довели до 32 починали, от общо над 21,2 милиона души, получили първа доза.

Агенцията все пак сочи, че при мнозинството хора ползите от ваксината са повече от рисковете. Все пак бяха въведени някои ограничения при използването на "АстраЗенека".

Другите ваксини, които се ползват на Острова, са тези на "Пфайзер" и "Модерна".

Над 33 милиона души в страната са получили първа доза, а на повече от 11 милиона е поставена и втора доза.

Пред две седмици лританската агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) препоръча хората под 30 години да не получават ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската фармецевтична компания AstraZeneca именно заради опасения от редки кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) също обяви, че е открила "възможна връзка" между ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет срещу COVID-19 и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити".