Турция обявява 7-дневен национален траур след катастрофалните земетресения и 145 вторични труса, които опустошиха югоизточните райони на страната. Това написа президентът Реджеп Ердоган в акаунта си в Twitter, съобщава турската медия Daily Sabah.

Знамената ще бъдат свалени наполовина у дома и в дипломатическите ни представителства по света до 12 февруари, посочва се още в съобщението.

Към момента е ясно за най-малко 2361 жертви, а хиляди са пострадалите в Турция и Сирия след земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер.

Трусовете от земетресението, което разтърси Турция и съседна Сирия в понеделник, са усетени чак в Гренландия.

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

България готова да изпрати и хуманитарна помощ на Турция

Гълъб Донев очаква списък с искания от Турция

Припомняме и че два самолета "Спартан" заминаха за Турция, те ще летят до летище Адана. На борда им име екипи лекари, спасители, включително и спасителни кучета.

Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Всеки от самолетите ще отнесе между 4 и 4.5 тона товар, необходим за спасителни дейности. Има готовност и трети самолет да тръгне за Адана с още товар, когато тези двата се завърнат в страната. Самолетите ще превозят аварийно-спасителни екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община" - 15 души.

Българският Червен кръст и Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в България започнаха кампании за набиране на парични средства в помощ на пострадалите.

БЧК обяви дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция

БЧК обяви дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция

Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в България също откри сметка