Турция връща смъртното наказание заради горските пожари, разкри в. "Хюриет".

Медията цитира правосъдния министър Бекир Боздаг.

Самият президент Реджеп Ердоган повдигна въпроса за връщане на смъртното наказание заради умишлено причиняване на горски пожари.

През далечната 2004 година Ердоган отмени смъртното наказание.

След горските пожари, които унищожиха 4 500 хектара на егейското крайбрежие обаче, турският държавен глава призова за по-тежко наказание. За пожарите е задържан заподозрян, който е признал, че е отговорен за разпалването на огъня край курорта Мармарис.

Турция се бори с горски пожар край Мармарис

Турция се бори с горски пожар край Мармарис

Борбата с огъня продължава трети ден

Властите обявиха, че пламъците са овладени. 

Повече от 2500 пожарникари, подпомогнати от самолети и хеликоптери, хвърлящи вода, бяха изпратени да се борят с огъня, който избухна във вторник в района на Бордубет, близо до Мармарис на брега на Егейско море. Огънят, раздухван от ветровете, се разпространява бързо.

Пожари бушуват на три места около Бордубет, но на четвърто място вече са поставени под контрол, според офиса на кмета на община Мугла, който включва Мармарис. Повече от 2800 хектара гори вероятно са били овъглени, заявиха оттам, позовавайки се на неофициални данни.

Властите са евакуирали близо 275 души от района като предпазна мярка, според община Мугла.

Общо 27 водни хеликоптера, 14 самолета и 2600 души персонал са ангажирани в усилията за овладяване на огъня, каза министърът на горите Вахит Кириши пред репортери късно в сряда.

Прокуратурата разследва какво е предзвикало пожара, включително възможността за умишлен палеж и непредпазливо боравене с огън.