Южният офис на държавното предприятие "Гори на Украйна" съобщава, че окупираната от Русия Кинбурнска коса в долното течение на река Днепър е отрязана - по-специално, пътят, който свързва полуострова със сушата, е напълно наводнен.

Това съобщи руската служба на Би Би Си.

Кинбурнската коса е единственото място в Николаевската област на Украйна, което все още е под руска окупация.

"От вечерта на 07.06 пътят, който свързваше полуострова с континента, е напълно наводнен в близост до село Геройское - Кинбурн е отрязан от сушата", се казва в изявление на държавната агенция на страницата ѝ във Facebook. Според агенцията вече не е възможно да се достигне до континенталната част на острова откъм косилото със сухопътен транспорт.

Освен това предприятието, позовавайки се на данните на автоматизираната система "Пожари", предупреждава за мащабни горски пожари на полуострова.

Непосредствено след освобождаването на Херсон от украинските сили миналата година се заговори, че се подготвя освобождаването на Кинбурнската коса. Впоследствие обаче не беше оповестена никаква конкретна информация за ситуацията на полуострова.

Полски експерт: Взривяването на язовира подобрява позициите на руските войски

Полски експерт: Взривяването на язовира подобрява позициите на руските войски

Земята в района ще изсъхне за около месец

Според Иля Абишев, военен наблюдател от руската служба на Би Би Си, пробивът на Каховската язовирна стена открива нови възможности за воюващата страна, която държи инициативата - а в момента това очевидно е Украйна.

"На първо място, има възможност да се десантира и да се поеме контрол над Кинбурнската коса, полуострова между Черно море и Днепърския залив, както и над островите и заливните равнини в делтата на Днепър.

За руската армия ще бъде изключително трудно да защитава тези територии поради проблеми със снабдяването - тя има много голям фронт, а след това има и наводнения", отбеляза Иля Абишев.

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

Институтът на този етап не се ангажира със своя позиция за инцидента