Половин милион души останаха без ток в Хюстън

Член на Националната гвардия предпазва с чадъри пациенти, чакащи да бъдат транспортирани от Порт Артър, Тексас Ураганът Рита достигна американското крайбрежие в Мексиканския залив, съобщиха от Центъра за прогнозиране на ураганите при Националната хидрометеорологичната служба на САЩ.

Окото на урагана, който отслабна до трета категория, достигна брега в района на границата между щатите Луизиана и Тексас.
Той се движи на северозапад със скорост около 20 километра в час, съобщиха от центъра.

По данни на метеоролозите поривите на вятъра достигат скорост от 193 километра в час.
По време на придвижването на урагана над сушата се прогнозира леко отслабване на силата му.

Синоптиците смятат, че стихията ще бъде съпроводена със значително повишаване на нивото на водите, на места до 6 метра в района на Мексиканския залив.

Ветровете предизвикаха срив в електрозахранването и оставиха цели градове, потънали в мрак.
Има съмнения, че бурята може да се задържи дълго време над един район на континента и това да доведе до сериозни наводнения.
Районите, които се очаква да поемат удара на урагана, се намират на запад от местата, опустошени от предишния ураган Катрина.

Президентът Джордж Буш се отказа от планираното си посещение в Тексас, където трябваше да следи подготовката за наближаването на урагана Рита и замина за военната база в Колорадо, където се координира сътрудничеството между военните и местните власти.
Говорителят на Белия дом обясни промяната в програмата на президента с нежеланието му да се забавят операциите на спасителните служби, които са разположени в Западен Тексас.

Председателят на Съвета на директорите на Параходство “Български морски флот” Камен Киров обяви, че няма кораби на параходството в района на урагана Рита.
Корабът “Мальовица” се намира в близост до пристанището Тампа във Флорида и е зад урагана.