На американските войници в база близо до иракския северен град Мосул са били раздадени защитни маски срещу токсични изпарения от завод за сяра, подпалена в борбата с "Ислямска държава". Това съобщава Би Би Си.

Войниците взели превантивни мерки, след като вятърът разнесъл пушека от пожара към военновъздушната база "Каяра".

Военният министър на САЩ Аш Картър е в Багдад на непланирана визита.

300 души екзекутирани в Мосул

300 души екзекутирани в Мосул

Сред жертвите има и деца

Междувременно, напредващите иракски сили влязоха в град Карагош, на 32 км южно от Мосул, информират командири.

Карагош бе най-големият християнски град в Ирак преди войната. Смята се, че градът до голяма степен е празен, но "Ислямска държава" е заложила мини на подходите към Мосул.

Екстремистите атакуват с атентатори самоубийци навсякъде, карайки автомобили с експлозиви с висока скорост към правителствените линии.

Изглежда, че петъчната атака в Киркук, на 170 км югоизточно от Мосул, сега е приключила, оставяйки най-малко 35 жертви и 120 ранени след себе си, по данни от медицински източници.

Военновъздушната база "Каяра" действа като основен център на САЩ за подкрепа на офанзивата на иракското правителство да прогони "Ислямска държава" от крепостта й в Мосул.

Пожарът започна преди два дни, когато бойци на "Ислямска държава" подпалиха серния завод южно от Мосул. Вятърът променил посоката си на юг, така че като превантивна мярка войниците в "Каяра Запад" дали защитна екипировка на своя персонал, който продължавал операциите в този момент.

Иракски командир обясни, че двама цивилни са загинали от изпаренията и много други са били ранени.

Стана ясно, че близо 1000 души са приети в болница с дихателни проблеми заради пожара в серния завод.

Междувременно бе съобщено, че иракските проправителствени сили са напреднали на 5 км от Мосул. Вътрешният министър на Ирак обяви, че не се очаква битката за Мосул да приключи бързо, тъй като "Ислямска държава" води ожесточена битка.

Иракските и кюрдските сили са си върнали от терористичната групировка общо 30 села близо до Мосул.