Президентът на националния комитет по ваксинацията в Гърция Мария Теодориду обясни решението да промени съществуващата политика на ваксинация и да предложи поставянето на "АстраЗенека" на хора над 65 години.

Това стана по време на представянето на плана за редовна актуализация на ваксинацията в Гърция, уточнява "Та Неа".

"Безопасно е, създава имунен отговор и ваксината ефективно и защитава всички ваксинирани", каза тя за британско-шведската фармацевтична ваксина. Мария Теодориду подчерта значението ѝ за намаляване на процента на приети в болница, както и за намаляване на тежестта на симптомите при пациентите.

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Гърция въвежда нови строги мерки срещу коронавируса

Според здравния министър ситуацията е критична...

Теодориду се спря на мотивите зад по-ранната политика при ваксинацията, която не използваше въпросната ваксина за лица над 65 години, отбелязвайки че когато е било дадено одобрение за прилагането в Гърция на "АстраЗенека", не е имало достатъчно изследвания за нейното въздействие върху тази възрастова група и е било решено да се ограничи нейната използвайте на възраст 18-64.

След широкото използване на ваксината на "АстраЗенека" в Обединеното кралство, както и две наскоро публикувани проучвания, има достатъчно доказателства, за да се промени препоръката.

"Според първото проучване е имало 85% намаление на приема в болница при използване на ваксината на "Пфайзер" и 94% намаляване при използване на шведско-британската ваксина. Една доза от ваксината беше достатъчна, за да намали процента на прием ", каза Мария Теодориду.

Второто проучване е от Обединеното кралство и има извадка от 7 500 000 души. "Този ​​случай засилва ефикасността на ваксината за тези на възраст над 70 години."

Пет случая на сериозни усложнения в Гърция след COVID-19 ваксинация

Пет случая на сериозни усложнения в Гърция след COVID-19 ваксинация

Претърпели са анафилактичен шок

Миналата седмица Гърция се похвали, че е поставила милионната ваксина в условията на върлуваща пандемия в страната.

За възрастните гърци до момента се използваха ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".