Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца е предала писмото с исканията си на европейски лекари, а не на българското правителство, защото представител на Европейския съюз е посетил болницата в Бенгази преди няколко дни.
Това каза пред Дарик радио председателят на асоциацията Рамадан ал Фитури.

Припомняме, исканията на асоциацията, за да се откаже от случая с осъдените на смърт български медицински сестри бяха всички заразени със СПИН деца да бъдат лекувани в Европа, в Бенгази да бъде построена специализирана болница, както и да “бъдат изплатени справедливи обезщетения”, като по-късно бе съобщено, че става дума 10 млн. евро за всяко дете, заразено с вируса.

На въпрос как са определили цената от 10 млн. евро Футури отговори, че тези пари са нужни за лечение, за изследвания на заразените деца в Европа и свързаните с това пътувания на децата и техните майки, които трябва да ги придружават.

Не искаме с парите да се облагодетелстваме, направили сме специални изчисления, те са нужни за полагането на грижи за заразените деца, добави той.

Рамадан ал Фитури уточни, че парите се искат за над 400 деца. По думите му досега от СПИН са починали 46.

Той заяви още, че Либия се нуждае от специална болница за лечение на СПИН, тъй като това е сравнително нова болест за страната и там няма лекар, който може да я лекува.
Ал Фитури не каза обаче, че тази болница трябва да бъде построена от българската страна.