Лондон може да стане толкова топло място като Барселона до 2050 г., като климатът в Единбург ще е по-скоро като в Париж, в Лийдс ще е по подобие на Мелбърн, а в Кардиф като този в Монтевидео. Това показва ново проучване, което разглежда по какъв начин увеличение на световните температури с 2 градуса по Целзий може да промени 520 големи града по света.

А това не е толкова добре, колко изглежда на пръв поглед, подчертава британската обществена медия Би Би Си за британските си читатели, които принципно копнеят за по-слънчево време от обичайното на Острова.

Повече от една пета от градовете, включително Сингапур и Куала Лумпур, ще преживеят условия, които големите градове не са виждали досега, изтъкват от лаборатория Crowther.

Лондон би могъл да пострада от вида екстремна суша, която удари Барселона през 2008 г., когато тя беше принудена да внася питейна вода от Франция на стойност повече от 22 млн. евро.

Париж обяви климатично извънредно положение

Париж обяви климатично извънредно положение

"Париж, като други градове, обяви извънредно положение

Повишаването на температурите с 2 градуса до 2050 г. сравнява настоящия ден с температурите, които са били преди "прединдустриалния период", за който обикновено се смята този между 1850 и 1900 година, когато изгарянето на изкопаеми горива все още не е променило климата.

Това повишение на температурата ще доведе до увеличаване на средната температура във Великобритания през най-горещия летен месец с около шест градуса до 27 градуса.

Учените се надяват, че сдвояването на градове ще помогне на хората да визуализират въздействието, което климатичните промени биха могли да имат в рамките на собствения им живот.

Грета Тунберг доволна от уплаха на ОПЕК, че активистите за климата са най-голямата заплаха

Грета Тунберг доволна от уплаха на ОПЕК, че активистите за климата са най-голямата заплаха

"Благодаря ви! Най-големият комплимент за нас досега!"

"Историята многократно ни е показвала, че сами по себе си данните и фактите не вдъхновяват хората да променят убежденията или действията си", изтъква водещият автор Жан-Франсоа Бастин.

Изследването, публикувано в сп. PLOS One, показва, че летата и зимите в Европа ще станат по-топли, със средни повишения на температурите съответно от 3,5 и 4,7 градуса.

Това е еквивалент на град, изместващ се на 1000 км на юг, като най-засегнатите са най-отдалечените от Екватора.

Правителства и корпорации в 28 страни съдени заради климатичната криза

Правителства и корпорации в 28 страни съдени заради климатичната криза

Над 1 300 дела във връзка с климатичните промени са заведени от 1990 г. насам

Правителствата по целия свят обещаха да ограничат покачването на средната световна температура до 1,5 градуса до 2050 г., подписвайки Парижкото споразумение за климата през 2015 г. 

Глобалната температура вече се е повишила с 1 градус над прединдустриалните нива, алармират от много време от Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН (IPCC), в която участват хиляди от най-авторитетните учени кламатолози в света.

А при настоящия темп на затопляне - 0,2 гласуда на десетилетие - глобалното затопляне ще достигне повишение от 1,5 градуса в периода между 2030 и 2052 г.

Климатичните промени правят горещите вълни в Европа поне пет пъти по-вероятни

Климатичните промени правят горещите вълни в Европа поне пет пъти по-вероятни

Такива горещи вълни също така са около 4 градуса по-горещи в сравнение с преди век

Междуправителствената експертна група по климатичните промени предупреди, че превишаването на 1,5 градуса затопляне ще ни тласне в "силно несигурен свят", като добави, че "настоящите глобални ангажименти не са достатъчни, за да се предотврати повишаване на температурата над 2 градуса, да не говорим за 1,5 градуса".

Според оценките на IPCC при настоящите ангажименти на страните по света, средното повишение на температурата ще варира от 2,9 до 3,4 градуса до 2100 г.

За да се задържим под 1,5 градуса, IPCC подчертава, че въглеродните емисии трябва да бъдат намалени с 45 процента до 2030 г. и да достигнат нулева нетна стойност до 2050 г.

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

"Троен удар" застрашава действията на ООН по климатичните промени