Въздушен удар уби най-малко седем души в петък на детска площадка в столицата на етиопския северен регион Тигрей - Мекеле, информират местни медици. Това е първата подобна атака, след като четиримесечното примирие бе прекъснато тази седмица, съобщи Reuters.

Властите информират, че сред загиналите има три деца, но говорител на федералното правителство отрече да има цивилни жертви.

Въздушният удар е извършен два дни, след като отново избухнаха боеве между правителството и силите на Тигрей на границата с региона Амхара.

Телевизия Tigrai, контролирана от местната власт, обвини правителството за удара.

Напрежение в Етиопия

Напрежение в Етиопия

Настъплението се отлага

Впоследствие етиопското правителство призова жителите на Тигрей да стоят далеч от военните съоръжения, заявявайки, че възнамерява да "предприеме действия срещу военните сили".

Главният изпълнителен директор на болница Айдер - Кибром Кибром Гебреселасие, написа в Twitter, че в лечебното заведение са били докарани 5 убити от въздушния удар на детска площадка, включително две деца, както и 9 ранени.

Говорителят на федералното правителство Легесе Тулу обяви, че твърденията за цивилни жертви са "лъжи и изфабрикувана драма" и обвини местната власт в региона в "изхвърляне на чували с трупове".

Той отрече за правителствени удари по цивилни съоръжения и каза, че атакуват само военни обекти.

Лекари информират за още три тела, получени в болница Айдер - майка с дете и още едно неидентифицирано лице, с което общият брой на загиналите достига седем души.