Броят на починалите в световен мащаб от COVID-19 надхвърли 2 млн. души, докато ваксините, разработени с бясна скорост, се разпространяват по целия свят в мащабна кампания за унищожаване на заплахата, отбелязва "Асошиейтед прес". 

Мрачният крайъгълен камък беше достигнат малко повече от година след откриването на коронавируса за първи път в китайския град Ухан.

COVID-19 епидемията във Великобритания продължава да е в остра фаза

COVID-19 епидемията във Великобритания продължава да е в остра фаза

За пореден ден много новозаразени и починали

Броят на починалите от COVID-19 според данните на университета "Джонс Хопкинс" е приблизително равен на населението на Брюксел, Мека, Минск или Виена.

Въпреки че броят на починалите се основава на данни, предоставени от правителствени служби по целия свят, се смята, че реалният брой жертви е значително по-висок, отчасти заради неадекватно тестване и многото смъртни случаи, които са били неточно приписани на други причини, особено в началото на заразата.

Отне осем месеца за достигането до 1 млн. жертви. Отне по-малко от четири месеца след това да се достигне следващия милион починали.

"Зад този ужасяващ брой стоят имена и лица - усмивката, която сега ще бъде само спомен, мястото на масата за хранене ще е завинаги празно, стаята, която отеква с мълчанието на любимия човек", подчерта генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той настоя, че броят на починалите "се влоши заради липсата на глобални координирани усилия".

"Науката успя, но солидарността се провали", настоя Гутериш.

Коронавирус: Италия удължи блокадата до 5 март

Коронавирус: Италия удължи блокадата до 5 март

Продължава вечерния час и забраната за пътуване между областите