Китайска компания, която действа в областта на съхраняването на опасни материали и собственик на склад на пристанището в китайския град Тянцзин, където две големи експлозии убиха десетки китайци, е нарушила стандартите за съхранение по време на инспекция за безопасност преди две години.

Това съобщава Администрацията по морска безопасност в града, цитирана от Ройтерс.

От проверените 4 325 контейнера, собственост на Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics, пет са се провалили при инспекцията, защото не са били съхранявани според стандартите, отбелязват от администрацията.

Администрацията е проверила хиляди контейнери, собственост на Ruihai Logistics - фирмата отбелязва, че е одобрена от правителството да съхранявана „опасни стоки", и други четири компании, според доклад, качен на страницата на администрация през януари 2014 година.

В доклада се отбелязва, че са инспектирани повече от 14 хиляди контейнера и са открити 29 от пет фирми, които са се провалили при проверките за съхранение. Основният проблем е, че некоректно са поставяни етикети „опасно". В доклада след инспекцията не се предоставят подробности какво е било сгрешено при съхранението.

Вестник China Daily съобщи, че Ruihai Logistics е частна компания и че управителят е задържан от полицията.

Според доклад на инспектори от китайското правителство от 2014 година съоръжението е било изградено с цел съхраняване на няколко опасни химикали, включително натриев цианид, който е изключително опасен, а също така химикали като натриев нитрат и калиев нитрат.

Пристанищната зона в града е открита през 2011 година. Ruihai Logistics има обекти на площ 46 хиляди квадратни метра, където съхранява опасни материали. На година през компанията минават 1 милион тона химикали и приходите за година са най-малко 4,7 милиона долара.

Причината за двете експлозии все още не е ясна. Към момента броят на загиналите достигна 50 души, а над 700 са пострадали.