Индонезийски военни водолази, ангажирани с операцията по издирване на останки от катастрофиралия самолет на AirAsia в Яванско море, са успели днес да издигнат на повърхността няколко предмета, но са прекратили работата поради нулевата видимост на дъното, предаде агенция „Новости".

„Вчера видимостта беше 1-2 метра, днес вече е нулева." - разказва водолазът Бофлън Сираит пред интернет портала Detik.com.

По думите на участниците в екипа, на дълбочина от около 35 метра те са се опитали да локализират черните кутии на лайнера.

Вчера шефът на националната издирвателно-спасителна служба на Индонезия -  Хенри Бамбанг  Сулистио съобщи, че е намерена опашната част на самолета, на около 30 километра от мястото, където самолетът е изчезнал от радарите.

Намерените останки са с габарити от 10 на 5 на 3 метра.

Черните кутии са били разположени зад вратата в задната част на самолета, но  е твърде вероятно тя да е разкъсана, което прави задачата по намирането на записващите устройства значително по-трудна.,

На разстояние до 2 морски мили от мястото на находката са разположени 6 кораба, участващи в издирвателната операция, които са в готовност да се заемат с издигането на отломките на повърхността.