Пластмасовото замърсяване е толкова широкоразпространено в околната среда, че може да поглъщаме пет грама пластмаса седмично, което е еквивалентно на консумацията на една кредитна карта. Това показва проучване, поръчано от Световния фонд за дивата природа (WWF), цитирано от "Ройтерс".

В проучването на Университета в Нюкасъл в Австралия се изтъква, че най-големият източник на поглъщане на пластмаса е питейната вода, но друг голям източник са мидите, които обикновено се консумират цели, така че пластмасата в храносмилателната им система също се консумира.

Хората поглъщат най-малко 50 000 пластмасови частици годишно

Хората поглъщат най-малко 50 000 пластмасови частици годишно

С "камъните" на хората по "главите" на хората

"От 2000 година насам светът е произвел толкова пластмаса, колкото през всички предходни години, като една трета от нея е попаднала в природата", се посочва в доклада.

Обикновеният човек може да поглъща 1 769 частици пластмаса всяка седмица само от водата, се допълва в проучването.

Количеството на пластмасовото замърсяване варира според местоположението, но никой район по света не е недокоснат, се отбелязва в доклада, който се основава на заключенията на 52 други проучвания.

В САЩ 94,4 процента от пробите от чешмяна вода съдържат пластмасови влакна, като средно има 9,6 влакна на литър. Водата в Европа е по-малко замърсена, като пластмаса е регистрирана в само 72,2 процента от водните проби и има само 3,8 влакна на литър.