Пожарникарите работят на терен втори ден, за да потушат напълно пожара в завода за дронове на американска компания в Латвия. Местната полиция каза, че досега не е открито нищо, което да показва саботаж, предава Associated Press.

Държавната противопожарна и спасителна служба на Латвия беше уведомена във вторник следобед, че е избухнал пожар в завода за производство на дронове на Edge Autonomy в Марупе, град, който граничи със столицата Рига.

Baltic News Service каза, че въпреки че пожарът е бил до голяма степен овладян до 19:00 ч. във вторник, пожарникарите са продължили работата по пълното потушаване на пожара рано в сряда.

Edge Autonomy, базирана в Сан Луис Обиспо, Калифорния, е производител на безпилотни системни технологии и оборудване, включително дронове за граждански и военни цели. Министерството на отбраната на САЩ, американската армия и морската пехота на САЩ са сред клиентите му.

Латвийският завод за производство на дронове на компанията е създаден през 2009 г. Наред с други страни, съоръжението на Edge Autonomy в Марупе е доставяло дронове в Украйна.

BNS каза, че двуетажната сграда за производство на дронове с площ от 600 квадратни метра и предмети до сградата са се запалили. Двама души са хоспитализирани, а на един е оказана медицинска помощ на място.

Главното летище на Рига е близо до завода и латвийската обществена телевизия LSM каза, че летището е изпратило собствена противопожарна бригада, за да помогне в гасенето на пожара, който разпространи дима в близките райони. Полетите на летището в Рига не са били засегнати от инцидента.

Латвийската полиция разследва причините за пожара в съоръжението. Оттам са заявили пред местните медии, че първоначалната информация не сочи към умишлен палеж, но е започнало пълно разследване, за да се установи какво точно се е случило.

Експлозия на газопровод, свързващ Литва и Латвия

Експлозия на газопровод, свързващ Литва и Латвия

Газопреносната система се състои от два успоредни газопровода, експлозията е в единия от тях, другият не е пострадал