Силни вторични трусове днес повредиха два ключови пътя, водещи до засегнатия от земетресението италиански град Аматриче. Това заплашва с изолация населеното място и да попарване на надеждите на пожарникарите да открит още оцелели от труса, при който загинаха 267 души, съобщава Асошиейтед прес.

Някои от разрушените сгради в Аматриче се напукаха дори повече след най-силния вторичен трус, разтърсил района в 6.28 часа тази сутрин. Той е един от най-малко 1000 в района от сряда насам. По информация от Геоложкия институт на САЩ той е бил с магнитуд 4,7. Италианският геофизически институт го е измерил като 4,8 по Рихтер.

Вече 268 са жертвите на земетресението в Италия

Вече 268 са жертвите на земетресението в Италия

Близо 400 пострадали са настанени в болници

Вторичните трусове също са увредили мост, който е от ключово значение за достъпа до Амариче. Това е принудило екипите за извънредни ситуации да го затворят. Кметът обяви, че работи с властите, за да намерят алтернативен маршрут до друг също повреден мост.

Градоначалникът заяви, че ситуацията се влошила значително след вторичните трусове вчера и особено тази сутрин. По думите му трябва да се гарантира, че Аматриче няма да остане изолиран или без помощ.

Дори и преди пътищата да бъдат затворени, трафикът до и от Аматриче беше ужасно натоварен с превозни средства, транспортиращи стотици спасителни екипи.