Две експлозии са избухнали в парк в японския град Уцономия в префектура Точиги, северно от Токио. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на информация от службата за извънредни ситуации.

При взривовете са пострадали най-малко трима души.

И двете експлозии са избухнали почти едновременно около 11.30 часа местно време (5.30 часа българско време).

Все още не е ясно какво точно е причинило взривовете, но полицията разглежда инцидента като самоубийство.

ТАСС съобщава за един загинал. Агенцията се позовава на информация от полицията в префектурата. Най-малко две експлозии са избухнали в близост до парка край замъка на Уцономия - популярно сред местните жители и туристите място. По предварителна информация един от взривовете е отекнал на паркинга към парка.

На мястото на инцидента са изпратени пожарникари и сътрудници на правоохранителните органи. Засега няма официална версия за взривовете.

Намиращата се в Токио телевизия NHK World излъчва снимки, на които се виждат две опожарени коли на паркинга.

Снимка 259019

Източник: EPA/БГНЕС

Телевизията съобщава, цитирайки местната пожарна, че взривовете са избухнали на две места.

Камерата на телевизията е записала звука от няколко експлозии. Първата е регистрирана в 11.31 часа. Втората избухнала в 11.32 часа, а третият и най-силен звук е записан 15 секунди по-късно.

Новинарската агенция Киодо допълва, че фестивал за традиционната култура се е провеждал в близкия парк, където е станала най-малко една от експлозиите.

Мъж, който е бил по това време в парка, разказва, че е чул "силен звук" и усетил миризма на барут. Той е видял трима души да лежат на земята, като един от тях бил зад пейка. 

На снимки в социалните мрежи се вижда гъст дим, излизащ от района, който е отцепен. 

Полицията разследва дали експлозиите са свързани, но не дава повече подробности. Свидетели споделят, че са чули серия от силни взривове.

Един от пострадалите е получил рани от шранпел. Загиналият е мъж.

Нивото на престъпността в Япония е ниско, и няма известни групи, които да водят някаква насилствена кампания срещу държавата.

По-късно "Гардиън" съобщи, позовавайки се на Агенция "Киодо", че в парка е открито обгоряло тяло, след като полицията е получила сигнал, че човек е обхванат в пламъци след звук от експлозия.

Един от паркираните автомобили експлодирал и огънят се разпространил по още две коли. Минути по-късно полицията открила обгорено и разчленено тяло на човек вътре в парка.

Двете места, където са избухнали експлозиите, се намират на разстояние от около 200 метра едно от друго. В една от колите полицията е намерила и бележка, за която смята, че е писмо от самоубиец.

Автомобилът е собственост на 72-годишен бивш член на силите за защита на Япония. Къщата му в града е била унищожена от пожар малко преди да се чуят експлозиите.

По информация в японските медии се предполага, че бившият военен може би е подпалил къщата си, взривил е колата си на обществения паркинг и след това се е самовзривил в близкия парк.

Жертвата е обгоряла сериозно. В дрехите му в открита бележка, която съдържа името на бивш военен. То обаче не е разпространено от медиите.

Двама мъже са ранени сериозно при експлозията в парка, а 14-годишно момче е получило леки рани на крака. Никой не е пострадал при взрива на паркинга.

Провеждащият се в парка фестивал е отменен.