Цистерна с гориво избухна на летище близо край руския град Рязан - на 200 километра югоизточно от Москва, при което загинаха трима души и други петима бяха ранени, предаде ТАСС.

"Трима загинаха, а петима бяха ранени. От тях двама са получили сериозни телесни повреди", е съобщил източник на агенцията, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС за последствията от експлозията.

В приемното отделение на областната болница в Рязан, ТАСС потвърди хоспитализацията на петима души. "Приехме петима пострадали след експлозията на летището край Рязан", са съобщили от приемното отделение на здравното заведение.

Край Рязан се намира военното летище "Дягилево". На него е базирана единствената авиационна група за въздушно зареждане с гориво на руските военни самолети, както и полк стратегически бомбардировачи Ту-95. От информацията не става ясно какъв самолет или самолети и в каква степен са пострадали. Също така няма информации за причините за взрива и дали става дума за инцидент или има съмнения за диверсия.

В района на областния център има и още едно летище, но то практически не се използва, освен за малки самолети.

Петролен резервоар се запали в Брянска област

Петролен резервоар се запали в Брянска област

Причините за възникването на пожара се изясняват

В понеделник сутринта руските канали в "Телеграм" съобщават за експлозия в авиобазата в град Енгелс, Саратовска област. По-късно властите казаха, че разследват тези информации.

По непотвърдени данни около 6 часа сутринта местно време дрон е паднал на пистата на авиобазата Енгелс-1, в резултат на което са били повредени два бомбардировача Ту-95. Освен това двама войници са били ранени.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин заяви, че няма аварийни ситуации в граждански обекти в града.

"Уважаеми жители, в социалните мрежи и медиите се разпространява информация за силен взрив и огнище в Енгелс рано сутринта. Искам да Ви уверя, че в жилищните райони на града няма аварийни ситуации. Няма причина за безпокойство. Нито едно съоръжение на гражданската инфраструктура не е пострадало", съобщи губернаторът.

От информацията отново не става ясно дали става дума за инцидент или за диверсия. Град Енгелс се намира в Южна Русия, но близо до границата с Казахстан и относително далече от Украйна.

Украинските социални мрежи не пропуснаха инцидентите.

Виталий Ким, председател на Николаевската областна държавна администрация, открива съвпадение, намеквайки, че "пристигналото" в авиобозата в Саратовска област удивително съвпада с обявяването на летателните изпитания на нов украински дрон, способен да преодолее разстояние от 1000 километра.

По-красноречиво обаче е изказването във фейсбук профила на съветник на президентството Алексий Арестович.

"Обслужващият персонал успешно изпуши едновременно две руски авиобази: Дягилево и Енгелс, Саратовска област, където се базират стратегически бомбардировачи, които удрят Украйна и ...

Отмъстителното тютюнопушене е стабилна гаранция за разпадането на режима на Путин.

Припомняме, че след поредицата от мощни експлозии с последвал пожар в руската военновъздушна база Саки в Крим, украинските военни излязоха с хумористичен пост със съвет да се спазват мерките за пожарна безопасност и да не се пуши на неуточнени места.

Първата версия на руските военни за "инцидента" на крайцера "Москва" беше инцидент, вследствие на самовзривяване на взривни материали. В последствие се оказа, че украинците са успели да ударят флагмана на руския черноморски флот.

"Москва" потъна, докато беше теглена на буксир към пристанището в Севастопол.