балони С лозунги “Да живее мира” и “Долу Америка” 50 активисти на Българската социалистическа младеж излязоха на антивоенен митинг в центъра на Пловдив.

Младите социалисти пуснаха 50 бели балона, символ на мира, защото според тях в началото на 21 век е варварство проблемите да се решават с бомби. Още толкова сини балони литнаха в небето като символ на обединена Европа, която е против войната.

На протеста, който бе забранен от кмета д-р Иван Чомаков, младежите раздаваха на гражданите и антивоенни листовки.

Председателят на младежката социалистическа организация Христо Христов съобщи, че за първите два дни, откакто са пуснати листовките, в Пловдив са събрани над 10 хиляди гласа срещу военните действия в Ирак.

Искаме да покажем, че Пловдивска област е пряко обвързана с операцията “Шок и ужас” заради Карловската база, в която се подготвя част от контингента за Ирак, казаха младите социалисти.

Според тях САЩ е най-милитаризираната държава в света, тъй като военният й бюджет е 300 милиарда долара. Това са над 6 пъти повече от средствата, необходими за ликвидиране на бедността на планетата.

Младежите заявиха още, през следващите дни ще организират още протести срещу войната, които ще завършат с концерти.

Антивоенен протест се очаква и тази вечер от 17 часа пред Националния дворец на културата, който ще завърши с бдение със свещи.