ПОСЛЕДНО:
Девет от дерайлиралите вагони край гара Ябълково са преместени от железния път. Ще се работи непрекъснато до пълното възстановяване на движението на влаковете, съобщи заместник-министър Анелия Крушкова от мястото на инцидента.
Трябва да се ремонтират 100 м железен път, за да се възстанови движението на влаковете. Възстановителните работи ще започнат веднага щом бъдат преместени и останалите два вагона. Първоначално по тази линия влаковете ще се движат с намаление на скоростта до окончателното възстановяване на железния път.
След направените замервания на железния път и обследване на вагоните, е установено, че всичко е рамките на нормите.

Единадесет вагона от товарен влак, движещ се от Пловдив за Димитровград, са дерайлирали в 2 часа тази нощ. Инцидентът е станал 4 км преди гара Ябълково, в междугарието Скобелево-Ябълково, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Уточнява се, че пострадали няма, а композицията е била празна.

Счупена полуос на последния вагон от композицията е най-вероятната причина за инцидента, но машинистът не е усетил счупването.

Близо 3 км влакът се е движил в неизправност, докато на километър от гарата последният вагон повлича още 10 и излизат извън релсите.

Движението на пътническите и товарните влакове е пренасочено през Димитровград, Михайлово и Стара Загора.

Предприети са спешни мерки за вдигане на вагоните от линията, като са мобилизирани 50 служители на ЖП-управленията от Стара Загора до Кърджали.

Според мнението на специалисти за възстановяването на линията ще е нужно доста време.

Засега е известно, че скоростта, с която се е движил влакът – 70 км в час, не е надвишавал ограничението.

Комисия от БДЖ ЕАД разследва на място причините за произшествието.