протест на работници 132 милиона лева дължат различни предприятия за заплати на 180 хиляди работници, а за невнесени осигуровки – 320 милиона лева от 2000 година досега. Това каза пред БНР зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

Сред предприятията най-големи длъжници са БДЖ с двете компании “Превозвачи” и “Инфраструктура”, ТЕРЕМ и “Полимери” – Девня.

В момента текат процедури по закона за уреждане на колективните трудови спорове за стачни действия – в ТЕРЕМ – Пловдив, в системата на БДЖ в двете предприятия “Превозвачи” и “Инфраструктура”. На 12 август беше връчена стачна декларация от колегите от Синдиката на железничарите в България и от колегите от “Подкрепа”, защото това е нетърпимо, заяви Никифоров.

Той обясни, че КНСБ и КТ “Подкрепа” правят допитване с около 300 хиляди броя листовки до отделните членове на синдикалните им структури, за да заявят поименно своето участие или неучастие в ефективни протестни и стачни действия.

Допитването до работниците и служителите, което се провежда съвместно между КНСБ и КТ “Подкрепа”, ще приключи до края на септември и тогава ще се вземат решения за регионални или национални протести.