ДунавОколо 15 плавателни съда, между които трите български катамарана “Хан Тервел”, “Хан Аспарух” и “Хан Крум” изчакват при Нови сад покачване на нивото на река Дунав и отварянето на понтонния мост. Според прогнозите обаче, и утре конвоите няма да могат да отплават.

Днес при Нови сад нивото е 13 сантиметра, а за да се отвори понтонният мост, са нужни над 40.

За последното денонощие нивото на реката в акваторията на Видин спадна с нови 3 сантиметра и достигна 56 см. а при Ново село водният стълб е минус 8 сантиметра.

За последните две седмици водите на Дунав при Видин са паднали с един метър. Въпреки много ниското ниво, трафикът по реката в района е нормален, няма заседнали плавателни съдове, съобщиха от изпълнителната агенция "Морска администрация" - Видин.

Ниските стойности на водите не се отразяват върху работата на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от информационния център на централата. Водата от реката се подава чрез собственa брегова собствена станция от дълбочина под 19 метра, което осигурява стабилен разход за ожлаждане на парата в кондензаторите на турбогенераторите, дори и при ниски нива, уточняват от централата.