20 милиона лева е първоначалната цена за продажбата на бившата "Варненска корабостроителница", стана ясно на пресконференция днес на която присъства министърът на транспорта и съобщенията Николай Василев и новото ръководство на Параходство "БМФ".

През тази седмица ще стартира нова процедура за продажба на завода. Тя включва създаване на смесено дружество с чуждестранен партньор с доказан опит и потенциал в корабостроенето и кораборемонта, заяви председателят на борда на директорите Камен Киров.

Новото дружество ще бъде с регистрация във Варна. Инвеститорът, който ще бъде избран от Параходство БМФ, ще има мажоритарно участие от 75%. БМФ ще направи апорт само на производствените активи придобити при закупуването на завода. Процедурата за участие включва депозит, който ще бъде в размер на 2 милиона лева. Ще бъде заложена и клауза, според която при отказ на спечелилия процедурата, депозитът ще бъде в полза на БМФ, обясни още Киров.

Задълженията за потенциалния инвеститор са запазване на броя на работните места в Корабния, които в момента са около 700, както и запазване на дейността корабостроене и кораборемонт.

В същото време той няма да има право да продава производствените активи за срок от 3 години. Инвеститорът ще трябва да даде и банкова гаранция за изпълнение на задълженията, които поема с БМФ, която ще бъде в размер на 10% от продажната цена.

Към 17-20 октомври се надяваме да има определен купувач, заяви още Камен Киров. Той посочи, че очаква първата поръчка за новото дружество да бъде довършване на моторен кораб "Трапезица".

Нашите планове за Параходство "БМФ" и "Варненска корабостроителница" минават през търсенето на инвеститор за корабостроителницата. В бъдеще ще обсъждаме и евентуалното вписване на минуритарен пакет на Българска фондова борса и след приемане на подходяща стратегия от Народното събрание, ще търсим стратегически инвеститор за цялото параходство, заяви министър Василев. Той посочи, че във Варна морски бизнес е имало и ще има.