Жан ЛьомиерТази година ще вложим в българската икономика 200 млн. евро. Това съобщи късно снощи - 12 ноември, преди отпътуването си за Лондон след двудневно посещение в България, президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Жан Льомиер. Той е разговарял с президента, премиера, финансовия и енергийния министър за инвестициите на банката у нас. Част от тези инвестиции са насочени към банковия сектор. Наскоро бе подписана кредитна линия за 10 млн. евро за Юнионбанк, а при сегашното посещение на Льомиер – с ОББ.

Вярваме, че малкият и среден бизнес ще са гръбнакът на икономиката ни, каза шефът на ОББ Стилиян Вътев след подписването на кредитната линия. Според Вътев тази линия ще бъде усвоена много бързо и по най-ефективния начин.

Льомиер призна, че за проекта в “Марица Изток 3” имало някои въпросителни, но “те били готови да вървят напред”. Тук не ставало дума за дялово участие на банката, а за заем. При проекта за “Топлофикация София” проблемите били решени, сега оставало да се премине към фазата на изпълнение.

С 90 млн. евро ще бъде финансиран “Глобул” и така банката, по думите на Льомиер, ще придобие "значителен пакет акции, но малък". GSM-операторът нямало да получи техническа помощ, защото бил добре работеща частна фирма. Официалното решение обаче щяло да дойде след две седмици. ЕБВР е препотвърдила решенията по съфинансиране с цел дялови участия в БТК и Банка ДСК. Според Льомиер било рано да се каже какъв ще е процентът на участието на ЕБВР.

ЕБВР имала намерение да помогне на страната не само в приватизацията, но и в привличането на инвестиции “на зелено”. От политическа гледна точка трябвало да се подобри съдебната система и капацитета на администрацията, както и да се работи с общините. Обсъдена е и възможността банката да кредитира нашето селско стопанство, но с помощта на ЕС.

Льомиер не взе страна по спора за АЕЦ “Козлодуй”, тъй като ЕБВР не била участник в дискусията. Той обаче подчерта, че развитието по тази тема можело да има отражение в енергийния сектор, където банката е важен инвеститор.