В декларация от КТ „Подкрепа” се обявяват срещу злоупотребите, които преобръщат принципите на пенсионното осигуряване и начинът, по който се употребяват някои недомислени постановки на кодекса на труда.

Това преобърна наопаки принципите на пенсионното осигуряване – пенсията от право се превърна в задължение.

Като пример в декларацията на КТ „Подкрепа” се дава ранното принудително пенсиониране на учители и то за сметка на Учителския пенсионен фонд, както и изключително опасното ранно пенсиониране на около 200 висококвалифицирани специалисти в АЕЦ „Козлодуй” и в ДП „Радиоактивни отпадъци”.

Чрез промените в Кодекса на труда беше присъдено правото на работодателя да прекратява трудови правоотношения на основание придобито право на пенсиониране за осигурителен стаж и възраст.

Спорно е доколко е постигната целта за осигуряване на работа на млади хора на мястото на пенсионираните, заявяват от синдиката, като посочват обаче, че вече са налице щетите върху пенсионната система и пазара на труда.

В декларацията, адресирана до министър председателя, министъра на енергетиката и др. синдикатите настоява да бъде направена спешна ревизия на текстовете в Кодекса за социално осигуряване, които да спрат това безотговорно поведение на ръководителите.

Според КТ „Подкрепа” възможността на работодателите да освобождават работници и служители, на основание придобити права за пенсиониране за осигурителен стаж и възраст да се ограничи само за универсалните права по чл.68 от КСО.

От "Подкрепа" настояват още да се направи проверка на съкращенията в АЕЦ "Козлодуй" и ДП "Радиоактивни отпадъци" и ръководителите да понесат своята отговорност.