24 хиляди безработни ще започнат тази година работа чрез насърчителните режими на Агенцията по заетостта, съобщиха от агенцията.

Държавата поема социалните и здравните осигуровки на онези работодатели, които наемат безработни младежи и ще плаща минимална работна заплата на работодателите, които осигурят работно място за хора с увреждания.

Още 3 хиляди безработни ще бъдат наети в програмата “Опазване на реколта 2003”. Програмата ще осигури заетост за шест месеца на минимална работна заплата.

От Агенцията по заетостта отчетоха, че за миналата година благодарение на тази програма са били заловени 1300 нарушители, 267 са предотвратените пожари.

С предимство при наемането ще се ползват бивши военни и полицаи, както и дългосрочно безработни лица.

До дни стартира и обучителният модул от програмата “От социални помощи към заетост”.

2200 души вече са се явили с искане да придобият начална грамотност. За целта 80 учители обучават половин година неграмотните без откъсване от трудовия процес.

Разширява се и програмата “Помощ за пенсиониране”. Агенцията по заетостта ще търси работа и на 480 младежи от домовете за деца и младежи, лишени от родителска грижа. 137 от тях са заявили, че желаят да придобият допълнителна квалификация.