ЕС - знаме Финансовият министър Милен Велчев и Димитрис Куркулас, председател на делегацията на ЕК в България, подписаха шест финансови меморандума в сектор “Околна среда” и един в сектор “Транспорт”. Общата стойност на седемте проекта по пред-присъединителната програма ИСПА на Европейския съюз е 240 милиона евро.

Едно от най-важните условия на програмата е спазването на баланса 50 на 50% между секторите “Околна среда” и “Транспорт”. В сравнение с предишните години през 2002 г. България се доближава най-много до това съотношение, а именно 62 на сто за “Транспорт” и 38 процента за “Околна среда”.

Подписаните финансови меморандума в сектор “Околна среда” са за пречиствателни станции за отпадни води в Бургас – Меден Рудник, Търговище, Ловеч, Монтана, Севлиево и Попово.

Подписаният финансов меморандум в сектор “Транспорт” е Автомагистрала “Люлин” – от околовръстния път на София до отклонението за кв. Даскалово (Перник). Общата стойност на този проект е 148 450 000 евро.

Новите проекти, одобрените по програма ИСПА за съфинансиране, са във висока степен на готовност за изпълнение. Това ще спомогне за тяхното навременно и ефективно прилагане, както и за привеждането на секторите транспорт и околна среда в съответствие с Европейските изисквания. Въпреки че бенифициенти по проектите са различни региони на страната, резултатите ще рефлектират върху общата екологична обстановка и инфраструктура на България. Всички проекти са съобразени с Националния план за развитие и изпълнението на секторните стратегии за транспорт и околна среда.