Животновъдите няма да бъдат ощетени и ще получат до края на настоящата година, или най-късно в началото на следващата, същите пари, които са взели и миналата 2012 година. Това обещание даде пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Припомняме, че протестиращи животновъди, които не са доволни от изплатените им до момента субсидии, изразяват позицията си с протести, като по-рано днес дори направиха опит да блокират автомагистрала „Тракия".

Министър Греков обърна внимание и подчерта, че опитът за блокада на аутобана е бил неуспешен, тъй като по думите му „никой няма право в страната да прави подобни постъпки и всеки трябва да се съобразява със законите в тази страна". Земеделският министър се оправда с това, че никога не е казал, че ще се изплатят 70% от субсидиите на животновъдните .

Според министъра важен фактор за сегашната ситуация с недоволните животновъди е фактът, че в началото на календарната 2013 година са изплатени едни средства, които са за сметка на тазгодишния бюджет. „Навярно предишните управляващи тогава са мислили, че ще извършат една актуализация на бюджета, но не са могли да го изпълнят", отбеляза министърът на земеделието.

Въпреки протестите проф. Димитър Греков е отворен непрекъснато за диалог с животновъдите, като ще се опита да реши проблема и като потърси неизползвани в други сектори средства. „Ако има такива пари, те ще бъдат дадени до стотинка на животновъдите", обеща ресорният министър.

Министър Греков призна, че животновъдството е един от най-затруднените финансово браншове на сектор „Земеделие" и изтъкна обаче, че голяма част от живтовновъдите разбират ситуацията, в която се намират. „Ние сме в пълно съзвучие с тяхните искания, но възможностите сега са такива", отсече проф. Димитър Греков.

Извън проблема с животновъдите министър Греков представи по време на днешното заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни проектобюджета на министерството за следващата 2014 година.

Стана ясно, че земеделското министерство ще бъде облагодетелствано с 26 млн. лева повече, като общите разполагаеми средства ще са 269 млн. лева. 209 млн. лева са парите само на администрацията на Министерство на земеделието и храните, което пък е с 13% по-малко от бюджета през настоящата година. „ Много повече от искам всички бюджетът да се запълни, но такива са възможностите. Все пак те са недостатъчни", коментира проф. Димитър Греков. Подобно на други министри и земеделският обеща да работи за оптимизация на структурите на оглавяваното от него министерство.