С "Мафия!" и "Хайдуци!" 300 протестират пред парламента

Без да достигне конкретно решение на проблемите на работещите в предприятията на “Балканкар Холдинг”, приключи съвместното заседание на икономическата и социалната комисии в Народното събрание.

Министрите на икономиката, труда и социалната политика и правосъдието, синдикалисти, представители на стачкуващите, близо два часа и половина взаимно си прехвърляха отговорността за плачевното състояние на холдинга.
А в цифри то звучи така:

В “Балканкар - 6 септември” заплати не са изплащани от ноември миналата година. Към 30 септември тази година холдингът и 16-те му дъщерни дружества дължат на Държавното обществено осигуряване 2.257 милиона лева, като за здравни осигуровки сумата е 146 000 лева. 11 000 са за допълнително пенсионно осигуряване.

Холдингът е обявен в несъстоятелност, а съдът отказва да разглежда възраженията срещу това решение.

Според шефа на КНСБ Желязко Хирстов дължимите за работни заплати суми вече възлизат на 7 милиона лева.

Заради блокираните банкови сметки холдингът не може да ползва 10 милиона долара в “Булбанк”. Останалите банки също отказват кредитиране. В същото време предприятието е принудено да отклонява поръчки заради липса на оборотни средства.

Синдикът не е функция за осъществяване на държавна политика, а съдебна санкция за лоша държавна политика, обяви синдикът на холдинга Боряна Караиванова.
В същото време тя изпълнява и функцията председател на Борда на директорите.
Според нея в “6 септември” собствеността е разделена по следния начин:
51% са на Балканкар холдинг, или заради несъстоятелността - фактическа собственост на кредиторите, 43% е държавна собственост, останалите са на дребни акционери по линия на касовата приватизация.

Работниците в предприятието са 460-480 души, като 110 от тях според синдика са защитени от Кодекса на труда.

Единственото участие на държавата в дружество в подобно състояние е в увеличаване на капитала, обяви Лидия Шулева. Според нея преди по-малко от 2 години тази последна мярка е предприета с 1.2 млн. лева.
Съдът е отказал разрешение на държавата да придобие акции в холдинга, така че отпуснатата сума също се вписва към задълженията на дружеството.

На упреците на народните представители министър Шулева нееднозначно попита дали те не предлагат да се национализира изцяло частното предприятие.

Вицепремиерът обясни, че ако падне съдебната забрана за приватизация, дружеството ще бъде продавано, но при 100% частни банки държавата по никакъв начин не може да разпореди отпускането на безвъзмездна помощ.

Петър Жотев обяви, че на 13 май 1994 година близо 11 милиона долара са прехвърлени от Първа частна банка с джиро към БНБ. В момента на прехвърлянето обаче тези пари са изчезнали, твърди той.

Според представител на КТ “Подкрепа” сумата е прехвърлена към дружество в Лондон, оттам – в Швейцария, след което следите й се губят. От този момент започват и проблемите в дружеството.