Снимка Оценката на горски имоти, върху които ще се изграждат сгради и съоръжения, занапред ще се изчислява по реда на специална наредба, а не както досега с тарифи, определени от Министерски съвет.

Това реши днес Колегиумът на МЗГ, като прие Наредба за определяне на базисни цени, цени за изключване, учредяване право на ползване и сервитути за гори и земи от горския фонд. При изграждане на електропроводи, водопроводи и други съоръжения, при предоставяне на земи от горския фонд за туристически, учебни и други цели, при които не се променя предназначението на земята, оценката на горските имоти ще става по същия ред. Оценката на горския имот е сбор от стойността на земята и стойността на насаждението, която зависи както от дървесния вид, неговата възраст и състояние, така и от местоположението на имота спрямо пътната мрежа и близостта му до населени места, е записано в наредбата.

За първи път в определени райони на страната се въвеждат специални зони за защита от урбанизация, в които базисните цени на горския имот се умножават с коефициенти. Това се прави, за да се гарантират специалните полезни функции на горите – водоохранни, курортни, почво- и климатозащитни.

В списъка на специалните зони попадат черноморското крайбрежие, национални и регионални курорти, както и териториите покрай републиканската пътна мрежа, гранични пунктове, безмитни зони. Досега липсата на такива зони предполагаше засилен интерес към горските имоти в тези райони с цел строителство след извършена замяна, се посочва в мотивите.

По този начин при промяна на предназначението един и същи горски имот в село Лесидрен например, и на къмпинг “Веселие” - на 200 м. от морето, ще струват съответно 3480 лв./дка и 38 520 лв./дка.

Ако става дума за учредяване право на ползване върху горски имот, тогава стойността на учредяваното право ще бъде 6080 лв./дка за Пампорово и 3120 лв./дка - в гр. Луковит. При замяна на горски имот стойността му, ако той примерно е разположен в гр. Царево, на около 2 км. от морето, ще е 28 000 лв./дка, докато в Котел ще струва 2600 лв./дка.

При строителство на инфраструктурни обекти за нуждите на държавата, на отделни общини или населени места цената за промяна предназначението на горския имот и цената за право на ползване е около 2 пъти по-ниска от тази за обекти с търговски и туристически цели. Така например, в Китен при строителство на хотел цената на земята е 32 500 лв./дка, а за строеж на шосе тя се оценява на 15 300 лв./дка.