342 млн. лв. са раздадени и необслужени бързи кредити само за първото тримесечие на 2018 година, съобщиха от Комитета за защита на потребителите.

От неправителствената организация изтъкват, че се увеличават нефинансовите институции, които отпускат кредити с лихви, които понякога надхвърлят 40%.

Потребителски комитет предупреждава: Внимавайте с бързите коледни кредити

Потребителски комитет предупреждава: Внимавайте с бързите коледни кредити

Искат специален закон да регулира дейността на колекторските фирми

Схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин. Също така потребителите са обект на агресивна реклама за бързи кредити, в която се отбелязва, че средствата се отпускат дори при лоша кредитна история. Това е поредният капан за граждани с ниски доходи и слаба финансова култура, коментират от Комитета.

Те призовават хората да внимават какви бързи кредити взимат и при какви условия. Повечето от кредитите вече са в ръцете на колекторските фирми, които тормозят гражданите, обобщават от организацията.

По официални данни на БНБ размерът на необслужваните бързи кредити вече достига 342,8 млн. лева към края на първото тримесечие на годината. За една година лошите заеми намаляват с 11,8% (45,8 млн. лева).

В сравнение с края на декември 2017 година увеличението е с 0,1% (0,4 млн. лева) и прекъсват тренда на намаление, който имаха 13 тримесечия - от края на юни 2015 г.

От Комитета призовават кандидатите за получаване на кредит да се запознаят подробно с условията и лихвите при тегленето на бързи кредити. Съветът е да избягват задлъжняване към нефинансови институции. Само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на "Сигнали срещу колекторските фирми" са събрани вече над 150 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити.