Българската агенция за инвестиции ще се занимава с привличане, насърчаване и подпомагане на капиталовложения в страната, предвижда устройственият правилник на ведомството, приет от Министерски съвет.

Агенцията ще извършва инвестиционен маркетинг, като представя и рекламира в чужбина възможностите за инвестиране в страната; ще съдейства на инвеститорите за реализиране на плановете им, като осъществява информационното и индивидуалното им административно обслужване, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите.

Агенцията ще се ръководи от изпълнителен директор, който се назначава от министъра на икономиката, след съгласуване с министър-председателя.
Дейността му ще се подпомага от заместник-изпълнителен директор.
Работата в агенцията е организирана в три дирекции – “Административно, финансово и информационно обслужване”, “Инвестиционен маркетинг” и “Инвестиционно и правно обслужване”.

Общият брой на служителите е 37 щатни бройки.

Според Закона за насърчаване на инвестициите, който е в сила от 4 август 2004 г., Българската агенция за инвестиции заменя досегашната Агенцията за чуждестранни инвестиции.