71 632 са служителите, ангажирани в охранителния бизнес към август 2012 г.

На пресконференция по повод деня на охранителя, 11 ноември, представители на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана разясниха ситуацията за състоянието на частния охранителен сектор и необходимостите, които служителите имат.

Председателят на асоциацията Петко Ангелов изтъкна като основен проблем липсата на правна уредба за лицензиране на частните охранителни фирми.
По официални данни в страната ни има 1756 законни организации, предлагащи охранителна дейност, като подобен е и броят на същите такива в сивия сектор.

Ангелов допълни, че качеството и професионализмът масово се пренебрегват за сметка на ниски цени на предлаганата услуга и това е основният фактор, който пречи на прогреса на този тип бизнес. От 180 до 330 лв. варират средните месечни заплати на охранителните фирми по различни държавни поръчки.

За права на охранителите не може да става и дума, смята Ангелов, като въпросът се усложнява при необходимост от използване на оръжие в работно време.

От асоциацията на охранителите са предали своите изисквания в парламента, като в тях е включено и желанието им охранителят да има пълномощията на полицай в охранявания от него обект.

В обществото има предпоставки за извършване на обири и други престъпления и законодателят трябва да използва всички ресурси, с които разполага, в това число и охранителните организации", категоричен е Ангелов.
Той поясни, че всяка година охранителните фирми извършват оценяващ оглед на обектите, за които отговарят и издават препоръки за подобряване на сигурността.
От защитеността на обекта зависи и размерът на застрахователната премия, което подсилва важността на качествената охранителна дейност.

Един от най-важните проблеми за сектора е организирането на порочни конкурси за назначаване на охранителни фирми, тъй като неадекватните критерии на поръчителите резултират в лошо качество на услугите.
От асоциацията поискаха строги правила, които да са еднакви за всички, тъй като наличието на нелицензирани части фирми, които не са контролирани от държавните органи водят до нездравословна конкуренция и предлагат ниско качество на сигурност.

Охранителите подчертаха, че трябва да се направи промяна в закона за държаните поръчки, тъй като регламентираният в него период на отложени плащане за три месеца е подигравка със сектора и с всички служители, ангажирани в този тип бизнес.