земеделие 6000 работни места и инвестиции за около 100 млн. лв. за развитие на алтернативно земеделие и на инфраструктурата в родопския регион предвижда 5-годишната Програма за алтернативно земеделие в Родопите, която правителството ще одобри на заседанието си днес. Документът беше обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет в Кърджали през ноември.

Програмата за развитие на алтернативно земеделие ще обхване общините с преобладаваща планинска част в Хасковска, Кърджалийска и Смолянска област. Тя ще се прилага и в планинската част на пловдивско и пазарджишко, в долината на р. Места, в гоцеделчевско, разлошко, Якоруда, до Велинград и Белово.

Ще бъдат възстановени традиционни производства в растениевъдството и се предвижда създаването на алтернативни.

Изпълнението е разделено на три етапа. Първият предвижда осигуряване на 970 000 лв. за техническо обезпечаване на програмата, административни разходи, създаване на демонстрационни обекти в растениевъдството и животновъдството.

Вторият етап е средносрочен. Той предвижда учредяване на сдружения на производителите за усъвършенстване на системата за производство и реализация на продукцията.

В дългосрочен план е предвидено да бъдат засети на 20 000 дка овощни насаждения, над 9.5 дка с билки, около 6000 дка с лен и 30 000 дка – с ръж.