Записванията за зимата сочат, че около 60% от международните туристи ще бъдат от съседните страни, като очакваме ръстове по някои от водещите пазари. Предвиденият ръст в броя на местата за пътници в самолетите, пристигащи на летище София, през предстоящия зимен сезон от Великобритания например засега е 17%. Прогнозира се увеличение и на полетите от Германия със 7 на сто, Унгария 16% и др.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на традиционната работна среща в Банско с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт за готовността за новия зимен сезон 2019/2020, съобщават от Министерството на туризма.

Независимо от предизвикателствата през трудната 2019 г., очакваме добри резултати и през зимния сезон благодарение на общите ни усилия, обяви Ангелкова.

Тя припомни, че въпреки негативната кампания в началото на годината, за времето от януари до септември 2019 г. включително в страната са отчетени над 7,8 млн. посещения на чуждестранни туристи, като спадът спрямо същия период на рекордната 2018 г. е едва 0,8%.

По думите й Банско, прочут зад граница като конкурентен ски център и място за големи състезания в снежните спортове, се утвърждава все по-категорично и като целогодишен курорт. Благодарение инициативността на общината и бизнеса през летните месеци на тази година над 77 хил. са пренощувалите в места за настаняване в общината, като ръстът спрямо същия период на 2018 г. е над 8%.

Много е важно да разширим кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм "Естествено в България", за да я надградим и да привличаме към региона повече български туристи, каза още тя.

Ведомството ще продължи да работи за намаляване на административната тежест, за да насърчи бизнеса.