80% от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас са от чужбина. Справката направи земеделският министър Димитър Греков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той даде пример с доматите, като уточни, че едва 6% от предлаганите на пазара са български.

Трябва да дадем възможност на нашите земеделски производители да се явят на пазара на големите търговски вериги и тържищата, подчерта министърът и добави, че трябва да се отдели повече внимание на тези подотрасли.

Той посочи, че правителството работи за въвеждане на диференцирана ставка при подпомагането на производството на плодове и зеленчуци. Европейската практика в момента е за отпускане на субсидии на единица площ, които са с единна ставка, независимо какви култури се отглеждат.

Това, което постигнахме до този момент е 13% обвързана подкрепа за традиционни отрасли като зеленчукопроизводството. От втория месец направихме проверка по границите и борсите, припомни още Греков.

Според него, за земеделските производители е необходимо помощта да бъде дадена в началото на годината, за да могат да подготвят почвата и да заложат посевите за следващата година:

Искаме една част от парите за следващата година да се даде до Нова година, именно за да може да се подготвят земеделските производители. 20% от населението се занимава със земеделие, важно е да отидем до тях и да чуем техните проблеми. През последните два месеца съм се срещна с над 30 браншови организации. Важно е да се чуят исканията им".