Дефицит в бюджета на градския транспорт Над 9 млн. лева е дефицитът в бюджета на Столичната компания за градски транспорт, съобщи кметът на столицата Стефан Софиянски. Тази сутрин той е получил уверение от Министерството на финансите, че до 1 октомври ще бъдат внесени част от парите, които държавата дължи на общината за издадените преференциални карти на чиновниците.

През август в общинската хазна дневно са постъпвали три пъти по-малко средства от обикновено, заради отпуските и отсъствието на софиянци от столицата, съобщи заместник-кметът Венцислав Николов. Около 50 млн. лева не достигат в момента на столицата, но има възможност дефицитът да се намали след края на отпускарския период, смета Николов.

Стефан Софиянски съобщи, че е готов нов модел за изчисляване на такса “смет” за столичани, който би могъл да влезе в сила от следващата година. В момента такса “смет” се плаща в зависимост от квадратурата на имота. При новата схема тя ще се калкулира на базата на големината на жилището и броя на живеещите в него.

По този начин ще се внесе социален елемент в изчисляването на такса “смет”, уточни кметът. Той не каза дали ще внесе проекта за гласуване преди или след кметските избори, но посочи, че формирането на таксата по нов начин трябва да се гласува от новия общински съвет.