АЕЦ „Козлодуй" сама може да осигури парите за 7-ми блок на централата. Това заяви пред БНР бившият директор на ядреното дружество Иван Генов. Той смята, че България няма нужда от инвеститор за построяването на новата мощност.

Генов заемаше поста директор на централата, когато беше подписано споразумението с американската централа „Уестингхаус".

Припомняме, преди два дни стана ясно, че американската компания „Уестингхаус" отказва да инвестира в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". На 31 март изтече споразумението между американската „Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена. С обяснението, че България няма необходимите средства, пред „Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта.

Вчера от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов заяви, че споразумението с „Уестингхаус" му е създало много ядове. Той посочи, че компанията е добре дошла, но като инвеститор.

Иван Генов е категоричен, че според разчети АЕЦ „Козлодуй" може да вземе заем за изграждането на 7-и блок, който да се изплаща, след като блокът започне работа.

„При условие че удължим ресурса на 5-и и 6-и блок, с трите блока в работа АЕЦ "Козлодуй" нямаше проблеми да си изплаща заема и България щеше да си построи 7-и блок без някой друг отвън да става съинвеститор и да печели от работата на 7-и блок след това", обясни Генов.

Той е категоричен, че нови енергийни мощности са необходими на страната ни, ако иска да развива икономиката си. Експертът отсече, че евтиният ток е в атомните централи. Иван Генов коментира, че ТЕЦ-овете изнемогват поради санкциите за вредни емисии. Той предупреди, че ако изграждането на новата мощност не започне скоро, страната ни ще трябва да внася енергия.