13 млн. декара земеделска продукция в страната е застрашена от градушки заради липса на пари за закупуване на противоградни ракети.

Бюджетът на Агенцията за борба с градушките към Министерството на земеделието е изчерпан и ако до 3 дни агенцията не получи допълнителни финансови средства, ще остане без запаса си от такива ракети и ще трябва да спре работа.

 

За нови силни валежи и високи нива на реки предупреждава МОСВ
Още...

От 30 април т.г. до момента са изстреляни близо 9000 ракети, които да се противопоставят на градушките. В запасите си агенцията има около 3400 ракети.

Изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов свика извънредна пресконференция, на която да алармира за проблема и да признае, че агенцията изпитва сериозни затруднения. „Нуждаем се от допълнителен резерв от средства", заяви Николов.

Той обясни, че земеделското министерство е поискало 2 млн. лева от правителството, които обаче не са били одобрени. Снощи земеделският министър Димитър Греков е обещал да бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, които ще стигнат за закупуване на ракети до средата на юли.

„Ако до три дни не получим уверение, че ще ни дадат пари, няма да имаме възможност да поискаме нови количества ракети от фирмата производител", сигнализира още веднъж шефът на агенцията.

Каква точно е цената на ракетите Николов не пожела да посочи, тъй като е подписал договор за конфиденциалност.