Ден преди Гергьовден цената на агнешкото стигна до 15 лева. Един кг агнешко се продава от 12 до 15 лв. в търговските вериги, съобщи пред БГНЕС Бисер Чилингиров, председател на УС на Националната овцевъдна асоциация.

Животновъдът поясни, че цените са били такива и миналата година и според него те са приемливи. Към момента количествата агнешко са почти изчерпани. Били изкупени най-вкусните агнета, които са около 25 кг.

"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.

Има тенденция да се отказва купуването на овче мляко или, ако се купува, е много малко и на занижена цена. "Отказва се овче мляко, което е парадоксално, защото то се търси най-много на европейския пазар. Овцевъдите искаме да произвеждаме продукция, която да се увеличава и изнася", поясни Чилингиров.

"Сега 25 % от стоката се изнася и 75 % се внася. Алармираме да бъдат прецизирани субсидиите на животинските сектори. Нека не превръщаме българския животновъд в навечерието на празника в африканец, който не знае какво прави", добави той.