Реакцията на брифинга на премиера Николай Денков тази вечер не закъсня - от Българската аграрна камара излязоха с позиция в неделя вечерта. Утре предстои първия национален протест, на който, както обявиха, земеделците очакват 1 млн. души.

В позицията предстоящите утре протести се назовават като предизвикани от решението да отпадне забраната за внос на украински селскостопански стоки, въпреки че по-рано, в предаването на БНР "Неделя 150", именно изпълнителният директор на Камарата Светлана Боянова защитаваше експанзивно тезата, че протестите не са мотивирани с това.

В позицията се признава, че среща в края на юли месец е имало, но се оспорва твърдението, че всички присъстващи са подкрепили отпадането на ограниченията за Украйна. В действителност премиерът Денков не заяви това, а посочи, че повечето от присъстващите над 30 организации са подкрепили решението.

От Аграрната камара поставят и под съмнение изобщо съгласието, тъй като "за да може да твърди, че присъстващите са одобрили отпадането на вноса, би трябвало да има протоколирано гласуване, а такова няма". Също така посочват, че на тази среща не е присъствал министърът на земеделието, а негов заместник.

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Лъчезар Богданов: Не искат да признаят открито, че се надяват на високите цени

От Българската аграрна камара също потвърждават думите на Денков за други състояли се среща под формата на Консултативни съвети, но заявяват, че "тези формати се провеждат по един непродуктивен начин до момента" и "са безрезултатни".

Също така Аграрната камара твърди, че никой не ги е канил на разговор, на който да се обясни какъв е смисълът на споразумението между ЕК и Украйна. Те са поискали среща с министър-председателя, финансовия министър и министъра на земеделието, която да се проведе до 15 септември, но не са получили отговор. Припомняме, че на 12 септември министър Кирил Вътев очакваше всички заявили готовност за протест браншови организации, бяха поканени и журналисти, но се явиха само от пчеларския сектор.

Покана за среща от БАК получили едва на 15 септември за следващия ден, но решението на Народното събрание за отпадане на забраната за внос на украинско зърно вече е било гласувано.

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Държавата да не гледа встрани от слона, съветва Тихомир Безлов за зърнарите

Той смята, че в даден момент ще се стигне до преговори, но и е вероятно да се изчака да се види какъв е сблъсъкът

От БАК да недоволни и че по Стратегическия план по земеделието не е имало нито една среща на Комитета по наблюдение досега и министерството на земеделието не е разработило исканите от земеделците изменения в него. По тази причина все още не може да има заседание на Комитета за наблюдение, т.е. по плана не се работи.

Що се отнася до засиления контрол и проверките на БАБХ на стоките внос от Украйна и други трети страни от Аграрната камара са съгласни, че тези проверки са задължителни по закон, но посочват и че държавата е отговорна за прецизното им извършване. Те само могат да оказваме пълно съдействие, когато това се отнася до българската продукция.

В позицията си от БАК се обявяват срещу вноса от трети страни, тъй като той подбива цените на българските производители, влияе върху изкупуването на българската продукция и тя престава да бъде изкупувана. Това се отнася особено за вноса на плодове и зеленчуци, вкл. оранжерийна продукция, грозде, картофи, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти.

Асен Василев обвини служебния кабинет, че сега плащаме по-скъп хляб, брашно и олио

Асен Василев обвини служебния кабинет, че сега плащаме по-скъп хляб, брашно и олио

Забраната за внос на украинско зърно е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв

Учредяването на Българската аграрна камара бе обявено на брифинг през май месец тази година. Във визитката си от БАК изброяват членовете си: Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Браншова камара "Плодове и зеленчуци", Добруджански овощарски съюз, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я), Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП), Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ), Национална асоциация на картофопроизводителите (НАК), Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010), Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), Асоциация на българските биволовъди, Федерация на развъдните организации в говедовъдството, Асоциация "Професионално пчеларство" и Българска асоциация на организации на производители на мед и пчелни продукти.