ФИК “АКБ Форест” настоява преговорите с Параходство “БМФ” да продължат въпреки прекратената процедурата за създаване на съвместно дружество, включващо активите на “Варненска корабостроителница”, това обяви днес във Варна Николай Банев – председател на Съвета на директорите на АКБ Форес, цитиран от Днес+. Той информира, че на 18 август, след пресконференцията, която даде АКБ, е получил писмо от председателя на Съвета на директорите на БМФ Камен Киров, с което той уведомява Корпорацията, че процедурата по създаване на съвместно дружество, включващо активите на “Варненска корабостроителница” между БМФ и потенциален инвеститор е прекратена от Комисията, назначена от Министерството на транспорта и съобщенията, за водене на преговори по сделката.

От “АКБ Форест” настояват да получат от БМФ разяснения за причините, поради които след отстраняването или оттеглянето на всички останали кандидати от процедурата, не се преговаря и не се пристъпва към сделка с Концерна, чиято оферта, според Банев, отговаря напълно на изискванията на тръжната документация представена от БМФ.

Изпратено е писмо до Камен Киров, в което АКБ настоява в срок до 27 август тази година да бъде поканен на преговори по представената от Концерна оферта за “Варненска корабостроителница” и сделката да бъде финализирана.

Ако това не стане АКБ ще заведе съдебен иск по чл. 12 от Закона за задълженията и договорите за пропуснати щети от Параходство “БМФ” на “АКБ Форест” обхващаш периода април – август тази година и покриващ разходите за пътувания в чужбина, а също и посещенията на чуждестранните партньори в България, за преговори за поръчки за “Варненска корабостроителница”.

Съдебният иск ще включва и неустойки по сключени предварителни договори за корабостроене и кораборемонт, а също и за накърняване на доброто име на “АКБ Форест” поради отказа да се преговаря по сделката при положение, че Концерна е единственият кандидат отговарящ не изискванията в тръжната документация, каза още Николай Банев.

От “АКБ Форест” заявиха, че ако се обяви нова процедура за създаване на съвместно дружество, включващо активите на “Варненска корабостроителница” между БМФ и потенциален инвеститор Концерна ще се включи отново. Ако изискването е да имаме опит в корабостроенето ще намерим чуждестранни стратегически партньори, обясни Николай Банев. Той допълни, че са водени преговори с партньори от Иран и Венецуела.