10 души акционери в завода “Балканкар – 6 септември’ ще заведат дела срещу продажбата на 43.2% от предприятието на 21 февруари чрез фондовата борса.
След протест на работниците от завод “6 септември” председателят на КНСБ Желязко Христов каза, че исканията на работниците са да им се изплатят дължимите заплати, да се запазят работните места и дейността на завода.

Делата ще спрат прехвърлянето на акциите на купувача. КНСБ и КТ “Подкрепа” ще поискат от фирмата да подпише с всеки работник споразумение, с което се задължава да изплати дължимите заплати.

Общата сума на неизплатените заплати на работниците от “Балканкар – 6 септември” е над 2.7 млн. лева. Държавният дял от завод “6 септември” е купен от литовската фирма “Випмаркет”, съобщи зам.-председателят на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БНР.

Представители на фирмата са посетили каростроителния завод на 10 февруари и са заявили намерение да изградят хипермаркет на неговото място.

На 27 април Върховният касационен съд ще се произнесе по делото за увеличаване на държавния дял в капитала на дружеството и при положително решение държавата ще притежава 67%. Тогава завод “6 септември” ще може да се продаде по друга процедура.