В качеството си на Изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров се включи в работата на днешното заседание на тристранката, ръководено от финансовия министър Дянков.

Той представя позицията на Съюза за стопанска инициатива, тъй като председателят на съюза Теодор Дечев има ангажименти във връзка с изпитната сесия на свои студенти.

След заседанието Алексей Петров заяви, че държавата трябва да се оттегли от вмешателството си в пазарната икономика и да се създаде среда, в която конкуренцията да сваля цените.

"Аз съм удовлетворен от поведението на държавата, че този диалог стартира по този начин. Необходимо е обаче създаване на среда, в която държавата по - малко да се намесва в пазарната икономика и така да се създаде конкуренцията, която да смъкне цените на стоките," заяви той.

Според него "понякога - с действия или бездействие, държавата фаворизира отделни субекти и оттам се появява един монополен натиск. По думите му подобно фаворизиране има при някои стоки от първа необходимост и при лекарствата.

Преди началото на срещата бившата барета беше категоричен: "Една година и половина правихме силна държава за сметка на пазарната икономика и демокрацията. Сега имаме силна държава, която обаче е безпомощна по отношение на цените на храните от първа необходимост и контрабандата."

На влизане в сградата Пламен Димитров от КНСБ изказа предположение, че днешният дебат ще е тежък. Димитров посочи, че не очаква преговорите да завършат днес, а да започнат. Шефът на КНСБ каза, че е видял първоначалните реакции на работодателите и на финансовия министър Симеон Дянков.

Припомняме, вчера от КНСБ повдигнаха искания за повишаване на минималната работна заплата, пенсиите и детските надбавки, като се мотивираха, откъде могат да бъдат взети средства за това.
Целта на синдикатите е по този начин да се реагира на повишаването на цените на основните хранителни продукти и цялостното поскъпване на живота.

Димитров посочи че въпреки всичко КНСБ има сериозни аргументи в това число и намаляване на дефицита за първите два месеца, каквато е идеята на министър Дянков и това дава надежди за допълнителни възможности на бюджета.

Днес ще предложим разчети и ще искаме през следващата седмица те да бъдат остойностени от съответните министерства и ведомства, заяви лидерът на КНСБ.

Той посочи че синдикатите са склонни на диалог и дори на компромиси, ако държавните органи предложат конкретни действащи мерки които да дадат резултат.

„Ние предлагаме нашия вариант", посочи Пламен Димитров и допълни, че всичко е въпрос на разчети.

„Не можем да минем без допълнителни плащания към българите както от частния бизнес, така и от държавата", категорично заяви той.

От КНСБ очакват следващата седмица това да бъде централният дебат в обществото, тъй като това е темата, която вълнува хората.

Една от ключовите точки в дневния ред на тристранката бе преглед на Мерките за подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция, приети от Министерски съвет през април 2010 година.

След края на тристранката лидерът на КНСБ съобщи, че страните са се обединили около това, че трябват мерки, които да овладеят ценовия удар и да върнат конкуренцията в нейните нормални граници, както и това, че трябва да бъдат разработени съвместно мерки за компенсиране на доходите на населението.

По повод негативната реакция на бизнеса относно предложението за ръст на минималната работна заплата Димитров коментира, че още е рано за всякакво окончателно мнение по въпроса.

Стана ясно, че следващите 14 до 20 дни Министерството на финансите и другите институции ще изготвят и ще предложат разчетите си по предложенията на синдикатите. След 20 дни ще видим кой какво казва - много, малко, не може, не искам, коментира още Димитров.

Според него най-належащите мерки за свързани с подобряването на събираемостта на данъците, вкарването в продажба на емисиите, миноритарните акции.

Димитров сподели още, че финансовият министър Дянков не е реагирал негативно на идеята един от източниците за допълнителни разходи на бюджета да са допълнителните приходи, които ще влязат от повишената инфлация.