Апостолов Потвърди се предварителната информация от вчерашния ден – 7 ноември, че Агенцията за приватизация ще обжалва пред петчленен състав решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на избора на купувач на Булгартабак.

Агенцията изцяло оспорва мотива на ВАС, в който се твърди, че са настъпили “благоприятни изменения във финансовото състояние на ”Булгартабак холдинг” АД.

Съображенията на АП за това решение са следните:

Съгласно действащото към момента законодателство изготвянето на финансови отчети по Международни счетоводни стандарти МСС е предвидено от 01.01.2005г., а за публични дружества, каквото е “Булгартабак Холдинг” АД от 01.01.2003г.

Преди тази дата единствено валидни са финансовите отчети, изготвени, съгласно Националните счетовонди стандарти НСС, поради което не сме съгласни с това, че при вземането на решението си съда се позовава на МСС, заявяват от АП.

“Бултартабак Холдинг” АД е изготвил, а Агенцията за приватизация е предоставила на участниците в конкурсната процедура консолидирания финансов отчет по МСС, отчитайки обстоятелството, че всички инвеститори, заявили интерес към приватизацията на “Булгартабак Холдинг” АД са чуждестранни лица, които познават тези стандарти. Единствената цел, която би могло да има и е преследвана чрез предоставянето на отчетите по МСС е добрата информираност на инвеститорите, както и по-голямата сигурност на тяхната инвестиция.

Да се даде приоритет на МСС, които не са валидни в България пред НСС, които са задължителни според Закона за счетоводството е абсурдно. Единствено приложимите стандарти към настоящия момент са НСС, подчертават от Агенцията.

Съпоставяйки консолидираните финансови отчети на Холдинга за 2000г. и 2001г., изготвени в съответствие с НСС (единствено валидните към настоящият момент), не само, че не е налице подобряване на финансовото състояние, но е налице и влошаване на показателите му. За 2000 г., съгласно консолидирания финансов отчет, Дружеството е отчело печалба в размер на 1 687 хил. лева, а за 2001г. отново съгласно консолидирания финансов отчет е отчетена загуба в размер на 6 059 хил. лева.

Финасновият отчет по МСС също не доказва благоприятно изменение във финансовото състояние на Дружеството, поради това, че този отчет разглежда и систематизира същите първични документи, каквито е разгледал и систематизирал финансовият отчет, изготвен по НСС. Формално погледнато има разлика в крайните цифри при двата одита - по НСС и по МСС, но предвид различната методика и анализ по НСС и по МСС на първичните документи би било твърде елементарно сравняването на две цифри, без да се държи сметка за идентичните изходни данни.

Следва да се има предвид и момента, в които трябва да е настъпило това благоприятно изменение - след датата на извършване от участниците на пълен правен и финансов анализ. И финасовия отчет по НСС и отчета по МСС са към 31.12.2001г. и са изготвени въз основа на едни и същи изходни данни (първични счетоводни документи). Във всички случаи първичните документи, фактите и обстоятелствата, които са предмет на анализ в отчета, съгласно Закона за счетоводството, са били известни и обективно съществуващи на всички участници в приватизационната процедура.

Единствено систематизирането на тези документи, факти и обстоятелства и то само по МСС е станало след датата на подаване на офертите. Участниците в конкурса са разполагали с консолидирания финансов отчет към 2001г., изготвен по НСС още по време на изготвянето от тях на пълния правен и финансов анализ на дружеството и не може да се приеме, че има благоприятно изменение, настъпило след датата на подаване на офертите.